Εκδρομές στην περιοχή

meteoraΜετέωρα

Είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Ανήκουν στο νομό Τρικάλων αλλά βρίσκονται σε απόσταση 80 χλμ. από τη Λάρισα και είναι προσβάσιμα, είτε μέσω αυτοκινητόδρομου, είτε μέσω σιδηροδρόμου.
Ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) από το 1988.
Το 1986 οργανώνεται η 1η Πανευρωπαϊκή Αναρριχητική Συνάντηση, με τη συμμετοχή κορυφαίων Αναρριχητών της εποχής.
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:

- Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά
- Η Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
- Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
- Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
- Η Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
- Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

 

koilada tempwnΚοιλάδα των Τεμπών

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός ο οποίος στην συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Επισκεφτείτε την Κοιλάδα των Τεμπών για να δείτε το παραδοσιακό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και να πιείτε Αγίασμα από τις φυσικές πηγές που έχει δίπλα της.

Η Κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για τα αποδημητικά πουλιά.

Το χωριό Τέμπη (παλαιότερη ονομασία Μπαμπά) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 100 μ., σε απόσταση 26 χλμ. από τη Λάρισα και 7 χλμ. από το Ομόλιο. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την παραγωγή ελιάς, οπωροκηπευτικών και την κτηνοτροφία. Στο χωριό σώζεται ένας πύργος, ιδιοκτησίας του Β. Πλαστάρα και ένας νερόμυλος στη θέση «Ακουρια».

 

 

ampelakiaΙστορική κοινότητα Αμπελακίων

Σκαρφαλωμένα σε μια πλαγιά του Κισσάβου, όχι πολύ ψηλά, σε υψόμετρο 400, τα Αμπελάκια έχουν μείνει στην Ιστορία ως το χωριό στο οποίο ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως, το 1778.

Σήμερα, με 355 κατοίκους, εξακολουθούν να αποτελούν μια κοινότητα ζωντανή, με ανθρώπους που δεν κλείνονται στα σπίτια τους, εκτός κι αν έξω ρίχνει χιόνι.

Οι Αμπελακιώτες, το 1780, δημιούργησαν τον πρώτο συνεταιρισμό παγκοσμίως, με καταστατικό εμπνευσμένο από τις αρχές του διαφωτισμού.

Ήδη από το 1773 στα Αμπελάκια, λειτουργούν σχολεία δωρεάν εκπαίδευσης όταν η Λάρισα απέκτησε το πρώτο της σχολείο το 1810, ενώ το 1820 στον ελλαδικό χώρο λειτουργούσαν μόλις 14 σχολεία.

 

 

moni olympiwtissasΙερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας

Η Ι.Μ. Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της πόλης της Ελασσόνας, αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο της επαρχίας.

Η Μονή είναι ορατή από κάθε σημείο της πόλης και του κάμπου και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να εντοπιστεί.

Αριστουργήματα ξυλογλυπτικής αποτελούν το τέμπλο και ο επισκοπικός θρόνος. Μεγάλης σημασίας είναι πλούσια συλλογή οστρακοειδών που διαθέτει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται στο μοναστήρι.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι μέσα σε υπέροχο δεντρόφυτο περιβάλλον.

 
espa